SÆRUDSTILLINGER

 
På Museum Rebild vises lige nu flere forskellige særudstillinger. Museet satser på at fortælle ”historierne” om nogle af de opsigtsvækkende fund der er gjort i Rold Skov området, fund der er danefæ og findes på Nationalmuseet, men hvor vi synes, at det er spændende at fortælle historien her lokalt.

 

Det drejer sig om Rebild skatten samt udstillinger om Fruerhøjstenen og borgen Egholm. Disse udstillinger trækker historien i Rold Skov området langt tilbage i tiden, nemlig til forhistorisk tid og middelalder.

 

Udstillingen om Juelstruphornet er ikke længere på museet, men den kan ses i Støvrings museums lokaler i den gamle højskole. Kontakt Museum Rebild for åbningstider til Støvring Museum.

 

 

Fruerhøjstenen

 

Helleristningssten fra broncealderen. Fundet i Skindbjerg omkring 1920. Oplev den spændende historie i nyopsat udstilling.

 

 

 

Vikingeskatten fra Rebild

Historien om et af de største skattefund fra vikingetiden. Ved udgravning til et nyt parcelhus i Rebild i 1971 dukkede skatten op, med entrepenør Bent Hanehøj som finder. Omkring 5 kg sølv i form af smykker, brudstykker m.v. kom frem af jorden, og hører i dag til et af de fornemmeste fund fra vikingetiden i Danmark.

 

 

 

Dronningen og Røverborgen.

En udstilling om dr. Margrethe d. 1. – Ridder Sehested, Iver Lykke og Egholmborgene. Glimt af Middelalderen i Rold Skov fra slutningen af 1300 tallet. Se udstilling med originalfundene fra udgravningen af Egholm 1, udlånt af Nordjyllands Historiske Museum. Den sidste tilføjelse til denne udstilling er en sølvmønt, en såkaldt Edward sterling fra 1300 tallet – fundet ved Egholm i 1966, og deponeret fra Nationalmuseet.

 

 

Fræer 1954

Et tidsbillede fra en himmerlandsk landsby

 

75 portrætfotos fra Himmerland

Året 1954 blev et helt specielt år for landsbyen Fræer. En ung mand, Niels Erichsen, sønnen fra Toftegården, havde fotografering som hobby.

 

En idé modnedes hos ham, han ville fotografere alle beboerne i landsbyen. Det lykkedes ham at få en meget stor del af beboerne foreviget på fotos. Ikke opstillet med pænt tøj og nyfriseret, som når man ellers bestilte en fotograf. Niels Eriksen fotograferede folk, som de stod og gik i helt dagligdags situationer.

 

Det var dette projekt der gjorde 1954 specielt for Fræer. En landsby med gårde, huse, kirke, skole, håndværkere og butikker, et levende landsbymiljø. En tid hvor der stadigvæk var mange folk på landet, og et pulserende liv med arbejde og fornøjelser, måske mest det første.

 

Velkommen til Fræer anno 1954.

 

 

 

Degn Grafisk