Åbent Hus 19. oktober 2019

På lørdag den 19. oktober holder Rebild Savværkslaug og Museum Rebild åben hus på Vedsted Skovhus og savværksmuseet. Lauget levendegør savværket og starter langsav og bloksav. Der fremstilles bl.a. brædder.

 

Langsaven er oprindelig fra Rørbæk, hvor familien Hedehus drev et mindre savværk fra omkring 1938.

 

Bloksaven har stået på Vegger karetmagerværksted og stammer fra 1890 erne. Lauget har renoveret maskinerne, sådan at man kan opsave træstammer til forskellige effekter.

 

Fra 1930 erne og frem til 1960 erne fandtes en lang række mindre savværker i egnen omkring Rold Skov, og for dens sags skyld i hele Himmerland. Det var små virksomheder med 1 til 3 ansatte. Denne del af træindustrien er stort set forsvunden, og i dag er det primært savværkerne i Arden og Nørlund der er i drift, som nogle af Danmarks største savværker. På Vedsted Skovhus er der også formidling af skovens historie og skovdriften igennem tiden.

 

Tag gerne madpakken med, der er åben i madpakkehuset, og lige om hjørnet findes skovlegepladsen Røverknolden. Børnene kan få lov at lave fuglekasser o.l. Se også hæverten der blev fundet i Lindenborg å dal, og som leverede vand til boliger ved Nørlund Savværk. Arrangementet starter kl 12- og kører til kl 1600.

 

 

 

Rebild Savværkslaug

Lauget arbejder med museets historiske save på Vedsted Skovhus i Rebild. Statsskovens tidligere planteskole. (se Rebild Naturskoler).

 

Savene på Vedsted Skovhus er opstillet og indrettet i en tidligere trælade til planteskolen. Her er opstillet en langtømmersav fra 1939, der oprindelig var hjemmehørende i Rørbæk ved Hobro.

 

Savværket råder også over en bloksav fra ca 1890, oprindelig fra Vegger karetmagerværksted. Savene drives af stationære motorer. Savværkslauget istandsætter og levendendegør savene, og er i stand til at fremstille forskellige former for tømmer og brædder.

 

Lauget mødes hver mandag fra sidst på eftermiddagen, og her er man velkommen til at besøge savværket og få en snak med lauget. Flere gange i løbet af året er der åbent hus, hvor lauget levendegør savværket og hvor der er andre aktiviteter, i samarbejde med Naturstyrelsen Himmerland. Ligeledes levendegøres savværket i forbindelse med Rold Skov kulsvierlaugs arrangementer. Savværkslauget arbejder for tiden med renoveringen af en båndsav, også fra Vegger karetmagerværksted.

 

I savværkshuset og i den Naturbasen tilhørende madpakkehus formidles træk af skovbrugets og træindustriens historie i Rold Skov. Der er opsat plancher, genstande og der kører en film.

 

Naturbasen i den tidligere planteskole råder over madpakkehus og toiletter. I umiddelbar nærhed findes den spændende skovlegeplads, Røverknolden, med bla. store træinstrumenter. Lav din egen koncert.

 

 

Kontakt til lauget:

Per Nielsen, tlf: 9865 8061 mobil: 3060-6681

 

 

 

Klik på billederne herunder for at se forstørrelser

 

Degn Grafisk