Museumsbutikken tilbyder helt ny udgivelse:

 

Gårdsanger af en anden verden.

af Malene Fenger-Grøndahl.

Bogen om Sonni, den unge gårdsanger fra Århus. Søn af gårdsangerparret Herman og Ulla. Kendt for deres medvirken ved adskillige Rebild seminarer. Det er også bogen der fortæller om dansk gårdsangertradition igennem tiden, rigt illustreret og indeholdende en række tekster til kendte sange fra gårdsangerrepertoiret.  Der fortælles om folk som Bengt Perletand, Lille Uffe med saven, Niels Jakob Hogrebe (apotekersønnen fra Års) – også kendt for sit store arbejde med De Splittergale. Men også en hel række af de gamle gårdsangerfamilier fra bl.a. København og Århus.

 

Ca. 430 siders spændende læsning. I forbindelse med udgivelsen er der udsendt CD pladen: ”Rundt om Sonni”, med 15 nyindspilninger fra gårdsangerrepertioret.  Bogen koster 290 kr. og CD pladen 100 kr. Køb dem i museumsbutikken.

 

 

Forfatteren Malene Fenger-Grøndahl fortæller om bogen:

Gårdsanger af en anden verden er fortællingen om Sonni Blom Christensen. Om et mælkebøttebarn, der har overlevet på trods – og som blomstrer som musiker og menneske. Det er også beretningen om en arv, der er så stærk, at den overlever næsten alt. En arv som Sonni fik i vuggegave, og forvalter på sin helt egen måde:

 

Gårdsangertraditionen.

Gårdsangen har en lang og stolt historie i Danmark, som dog næsten er glemt i den brede offentlighed. Det forsøger denne bog at råde bod på. For selvom baggårdene, de fleste steder er lukket land for musikere, sangere og gøglere, lever gårdsangen. Sonni vandrer ikke gennem landet med guitar, mandolin og sav, som hans farfar gjorde. Eller spiller i fabrikskantiner og på slagterier, som hans far og mor. Men Sonni og hans venner spiller, synger og gøgler på værtshuse og markedspladser, til julefrokoster og i forsamlingshuse. Sådan fornyer de traditionen. Og de gør det i selskab med gøglere, sigøjnere, ”splittergale”, som derfor også spiller en rolle i denne bog.

 

Bogen er en skæbne- og slægtshistorie og en beskrivelse af en del af den danske kulturarv, som er ukendt for de fleste. Den beskriver et miljø, hvor der gælder andre former for x-faktor end den, der premieres i primetime på tv. Et miljø, hvor musik og kærlighed er de stærkeste kræfter, og hvor toner siger mere end ord.

 

 

 

Degn Grafisk