To søskende fra Fræer

 

I henholdsvis 1903 og 1904 udvandrer søskendeparret Peter Martin Pedersen og Marie Elisabeth Pedersen fra ”Hulsiggård” i Fræer. Gården ejes af Martine Kirstine Sørensen og Morten Pedersen. I ægteskabet er der otte børn. De to udvandrersøskende vender aldrig mere tilbage til Danmark.

 

 

 

PETER MARTIN PEDERSEN I SOUTH DAKOTA

Peter Martin Pedersen, i USA kaldet Martin, var 25 år gammel da han rejste. Formodentlig har han været beskæftiget ved landbruget på sin hjemegn. Udrejsen gik til Badger i South Dakota, en danskpræget by. Her fik han arbejde på en farm ejet af svenskeren Carl Anderson. Martin arbejdede på andre farme, og på sine ældre dage boede han i nærheden af byen Lake Norden i South Dakota. Han forblev ugift.

 

 


 

Marie Elisabeth Pedersen og Anderschristen Nielsen

Familien Marie og Andrew Nielsen, med deres børn.

 

Marie Elisabeth Pedersen er født i Fræer 1885 – udvandrede 1904 og ankom til Badger, South Dakota, hvor broderen Martin i forvejen boede. Marie lærer her sin kommende ægtemand at kende, Anders Christian Nielsen, der kom fra Astrup i Himmerland, og i øvrigt udvandrede sammen med Peter Martin Pedersen. Han kaldte sig i USA Andrew, men var kendt under navnet Anderschristen Nielsen.

 

 

 

 

Marie og Andrews farm, nær byen Lake City i South Dakota.

 

EGEN FARM, MANGE BØRN OG DYRLÆGEVIRKSOMHED

Marie og Anderschristen arbejdede også for den svenske farmer Anderson, indtil de i 1906 blev gift. De forpagtede en farm, som de drev til 1920. I ægteskabet kom der mange børn. De flyttede til Lake City i 1920, hvor de købte en farm. Ved siden af landbruget drev Anderschristen dyrlægevirksomhed og slagtede for lokale. De sidste år levede de hos datteren Ebba i Britton, South Dakota.

 

Indtil 1990’erne var der kontakt mellem familien i USA (Ebba) og familien Melgaard i Danmark.

 

 

Marie og Andrew fotograferet i anledning af deres sølvbryllup 1931.

 

3 spilleglade brødre, sønner af Marie og Andrew.

 

Marie og Andrews guldbryllup 1956, med børn og svigerbørn.

 

 


 

En udvandrerhistorie fra Boldrup

 


 

Sofus Nielsen - En skuffet mand rejser til Amerika

Ifølge Jytte Poulsen i Godthåb ved Svenstrup, der er kilden til udvandrerhistorien fra Boldrup, udvandrede Sofus til USA i skuffelse over ikke at blive tilgodeset ved arv af familiens gård i Boldrup.

 

 

Sofus Nielsen udvandrer 1921 til Iowa og flytter senere til Wisconsin. Det ser ud som om, han arbejder ved landbrug, både hos danske familier men også amerikanske. Hans færden kan til dels følges i korrespondancen til familien i Boldrup, som han jævnlig brevveksler med. Udover at arbejde ser han også noget af landet på bilture o.l. Ankommet til USA bor han hos en mand, der hedder Jens Nymann, som han må have haft kendskab til i forvejen, måske en dansk udvandrer. Her opretter Sofus adresse, sådan at Jens Nymann videresender post til Sofus Nielsen.

 

 

ARVEN UDBETALES OG SOFUS DØR

Sofus dør i 1926- eller 1927, kort tid efter han havde fået sin arvepart fra Danmark, som han således ikke fik så meget fornøjelse af. Hvorfor og hvordan han døde, så forholdsvis ung, forblev lidt af en gåde for familien, – måske det havde noget at gøre med den nyligt udbetalte arv. Ingen hørte nogensinde mere fra Sofus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sofus

 

Degn Grafisk